Vířivka do každého domu

Vířivka do každého domu

Podlehnul jsem trendu letošního horkého léta a pořídil si nafukovací vířivku. Nestačilo jen využít slevy v Lidlu a koupit ji za příjemných 12 tis. Protože zabere 180 x 180 cm, nejprve jsem vyměřil místo na terase a zjistil vodorovnost. Pravda, voda ve vířivce je vodorovnější než podklad, ale těch pár centimentrů se nakonec ztratilo.

virivka

Protože dlažba není úplně rovná, podložil jsem ji podložkou pod plovoucí podlahu STARLON o tlouščce 6 mm - obdélníky 50x100 cm jsem jen spojil páskou na koberce a podklad je vyřešen. Měl jsem strach z vodotěsnosti toho soudku, který vodu ohřívá, filtruje a probublává. Ovšem soudruzi z firmy BESTWAY mysleli na všechno - přívod s vestavěným proudovým chráničem i soudek jsou vodotěsné (pro znalce IP5x).

Krabice z LIDLu byla příjemné malá 82x54x60cm, ovšem 41 kg se proneslo. Nafukování obstaral soudek i bez manometru, který v balení chyběl. Stěna vířivky je vyztužená nějakými přepážkami, takže se na ní dá bez problémů sedět. Napustil jsem do ní necelý 1 m3 (přesně 960 litrů) vody a nastal čas testování. Tunu vody terasa v pohodě unesla, ovšem na terase v bytě je potřeba zjistit nosnost, aby nepřistála sousedům v bytě pod Vámi. 

Protože dobrovolně lezu jen do teplé vody, ohřál jsem vodu na 38 °C - trvalo to celkem 10 hodin ze 20°C a sežralo to 20 kWh elektřiny - přepočteno na peníze cca 100 Kč + 100 Kč za vodné. Příkon je při ohřevu 2 kW (ohřívá tempem 2°C za hodinu) + bublinky 800 W a 50 W při filtraci. Přes noc klesne teplota o cca 3°C při okolní teplotě 15°C - musí být zakrytá nafukovacím krytem . 

virivka_zakryta

První dojmy byly velmi vřelé a vibrující - bublinky vystupují z dírkované vrstvy podlahy, nafukované tím kompresorem, co slouží i k nafukování. Výška vody je 71 cm, cž stačí, aby ji měl průměrný člověk po krk. Výrobce slibuje místo pro 4 až 6 osob, pohodlně se vejdou 4, pokud se nestydí navzájem dotýkat. Stydět by se ovšem neměli, protože do vířivky se leze zásadně bez plavek.

Po týdnu se vytvořil na stěnách sliz a bylo na čase stát se chemikem amatérem. Protože většina chemie je určená pro mnohem větší bazény, je potřeba hlídat dávkování pro pouhý jeden 1 m3. Sliz odstranil přípravek STOP ŘASÁM https://www.lidl-shop.cz/Pool-Bazenova-chemie-Stop-rasam-0-5-l/p100293801  stačí 15 ml na týden a voda není vůbec cítit chlórem. Ovšem fitrace je důležitá - filtr vydrží cca 14 dní podle provozu. Sehnat náhradní filtry není úplně snadné, vyřešil to nečekaně eshop https://www.krajinahracek.cz/bestway-58323-vlozka-do-filtrace-vi

Já mám čtvercový typ BESTWAY Lay Z Spy Hawai, většinou se prodávají kruhové o průměru 180 cm, kam vleze méně vody i lidí. V Lidlu už není k mání, ale prodávají se v mnoha eshopech - s končícím létem budou určitě výprodeje. Ta moje snese teplotu až 4°C, takže mám v plánu ohřívat svoje kosti až do podzimu. Pak ji vyfouknu a uklidím do sklepa. Tak mám náhradu za bazén, který vyfouknout nejde a jeho pořízení i provoz je podstatně dražší. 

Pokud nemáte kam vířivku umístit, zavolejte na 736 611 616 a společně najdeme nové bydlení, kde to půjde. 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení